חשיפה: רופאי משפחה רבים לא יודעים לבצע החייאה
אם תזדקקו אי פעם לטיפול החייאה מיידי, רצוי שזה לא יהיה בקופת החולים. מעדויות שהגיעו ל-ynet עולה שרופאים רבים בכל חלקי הארץ אינם בקיאים במלאכת ההחייאה, ובמקרי חירום, מזעיקים את מד"א, וממתינים בצד מבלי לנקוף אצבע. מי אשם במחדל? במשרד הבריאות מתלוננים על חוסר תקציבי וקופות החולים מפנות אצבע מאשימה למשרד הבריאות. בינתיים, חיינו בסכנה
מאת: מוטי גל, פורסם ב Ynet
ההחייאה במטופל היא אחד הכלים הבסיסיים והשכיחים ביותר בהצלת חיים מיידית. מגן דוד אדום, למשל, מעביר קורסים כאלו לרבבות אזרחים עירניים, שלא רוצים להגיע למצב של חוסר אונים במקרה חירום. לכן, רק טבעי הוא שהיינו מצפים שהצוותים הרפואיים, על אחת כמה וכמה הרופאים, ידעו את מלאכת ההחייאה, הבסיסית והמתקדמת, על בוריה. אולם מסתבר שלא כך הדבר: מעדויות שהגיעו ל-ynet, עולה כי רופאי משפחה במרפאות קופות החולים ברחבי הארץ אינם בקיאים בתורת ההחייאה. צוותי אמבולנסים מספרים על מצבים קשים בהם חולים פרפרו בין חיים למוות, כשהרופאים עמדו בצד ולא ידעו מה לעשות.
זמני התגובה בהחייאה הם בעלי חשיבות רבה בסיכויי ההישרדות. ככל שנוקפות הדקות, כך פוחת הסיכוי להצלחת ההחייאה, ולהשבת הנפגע לחיים. "הזמן הוא זמן יקר בהחייאה", מסביר נתן קודינסקי, מנהל מחלקת ההדרכה במגן דוד אדום, "לכן חשוב שפעולת ההחייאה תתחיל כמה שיותר מוקדם. כל דקה שעוברת, מורידה את סיכויי ההישרדות בעשרה אחוזים". קודינסקי מסביר, כי החייאה שמתחילה חמש דקות אחרי ההתמוטטות, מקרבת את הצלחת ההחייאה לאפס. "במקרה כזה, גם אם בכל זאת מצליחים להציל את הלב והריאה והאיש לכאורה חוזר לחיים, הוא נשאר צמח. לכן חשוב להקדים בפעולת החייאה בסיסית לפחות, ובוודאי מתקדמת הכוללת תרופות ושוק חשמלי על ידי צוותי רפואה". הרופאה ניפנפה בעיתון מעדויות של צוותי רפואת חירום שהגיעו לידי מערכת ynet עולה שבעשרות רבות של מקרים רופאי משפחה מכל קופות החולים, ומאיזורים שונים בישראל לא ידעו לבצע פעולות החייאה בסיסיות או מתקדמות. הבאנו רק חלק קטן מהסיפורים הקשים, מתוך מה שנראה תופעה נרחבת ומדאיגה. "לפני כשלושה חודשים נקראנו למקרה של בחור בן 42 שהגיע לקופת חולים עם תלונה של כאבים בחזה", מספר ר', פראמדיק מדרום הארץ, "במהלך ביצוע בדיקת האק"ג, הבחור לקה בדום לב. במקום היו שלושה רופאי משפחה בחדרים שונים, שהתקבצו ליד החולה מייד כשהחל האירוע. "כשהגענו למקום, מצאנו חולה שסובל מהפרעת קצב קטלנית הקרויה 'פרפור חדרים'. הוא היה מחוסר הכרה. נדהמנו לראות את שלושת הרופאים עומדים, מסתכלים על החולה, ונכנסים ללחץ. הם לא עשו שום פעולה. אף אחד לא טרח לנסות החייאה". רק לאחר ביצוע ההחייאה על ידי צוות מד"א, ללא כל סיוע מהרופאים, חזר החולה להכרה מלאה. חובש מאיזור המרכז, מספר על תקרית קשה אחרת, שאירעה לפני כשנה: "ראיתי אישה מחוסרת הכרה ללא דופק וללא נשימה", הוא משחזר, "במוניטור היה קו ישר. הסתבר בדיעבד שהחולה הגיעה לקופת חולים עם תלונה של קוצר נשימה. הרופאה שטיפלה בה עמדה מעליה, וניפנפה בעיתון, כדי לעשות לה אוויר". צוות האמבולנס החל בהחייאה, שלא צלחה. לא נותר לרופא האמבולנס אלא לקבוע את מותה.
זורקים עלינו את החולים
ג', מתנדב מד"א מראשון לציון, מספר ל-ynet על אירוע החייאה אליו נקראו לפני כחצי שנה במרפאת קופת חולים בעיר: "מצאנו גבר בן 46, שמעליו רוכן רופא שמנסה לבצע החייאה. הרופא ניסה להנשים אותו באמצעות מפוח הנשמה פשוט. ראינו שלחולה לא בוצעה החדרת צינור הנשמה, ואף אחד שם גם לא טרח לתת לאיש תרופות החייאה או שוק חשמלי. ביצענו החייאה במשך כשעה, ובסופה הצלחנו להחזיר לחולה דופק ונשימות, אבל החולה לא חזר להכרה. "אף אחד מיתר הרופאים שהיו במרפאה לא הגיע לעזור לרופא, וגם ההחייאה שהוא ביצע לא הייתה יעילה כלל. אם הוא היה מכיר את הנחיות ההחייאה האחרונות, לבטח היה מבצע את ההחייאה בשילוב צוות המרפאה, בצורה נכונה, עם הנשמה נכונה, שוק חשמלי ותרופות, כיאה לאיש צוות רפואי שאמור להציל חיים".
חובש מתחנת מד"א באיזור המרכז, מספר: "הגעתי עם חובשת נוספת באמבולנס לקופת חולים, שם ראינו אדם מבוגר יושב על ספסל, ללא רוח חיים. שאלנו את הרופאה במקום מדוע אף אחד לא מטפל בו, והיא אמרה שהאיש לא מטופל שלה, ולכן לא טרחה אפילו לגשת אליו".
מ', פראמדיק מאותה תחנה, מספר על חוסר התמצאות מקצועי של רופאי המשפחה בהם נתקל, בכל נושאי ההחייאה: "הם מפחדים לטפל בחולים במקרים קשים", הוא אומר, "והרופאים פשוט זורקים עלינו את החולים. זה קורה בעיקר משום שאין להם נסיון בתחום הרפואה הדחופה. אחת הטענות שלנו היא שאזרחים לא יודעים לבצע החייאה, ולכן אחוזי ההצלחה בארץ בהצלת חיים כל כך נמוכים. אבל למה לנו לבוא בטענות לציבור, כשהרופאים בעצמם לא יודעים מה לעשות?".
תגובות
"לא קיימת חובה חוקית לביצוע קורס החייאה", אומר רובי שטיינברג, דובר משרד הבריאות, בתגובה לעדויות שהוצגו בפניו, "משרד הבריאות סבור שכל רופא חייב בידע כזה, גם אם אינו זקוק לו בעבודה השגרתית. קורסי החייאה לרופאים התקיימו וממשיכים להתקיים, אם כי תמיד המשרד ישאף שלפעילות זו יוקצה תקציב גדול יותר ויתקיימו יותר השתלמויות בנושא. לא קיימת בקרה של משרד הבריאות על הכשרת רופאי המשפחה, ודבר זה צריך להיעשות על ידי הקופות".
אתי שילינג, דוברת שרותי בריאות כללית, מטילה את האחריות לעריכת השתלמויות להחייאה בקרב רופאי משפחה על משרד הבריאות. "עד לפני כשלוש שנים ערך משרד הבריאות קורסים להחייאה בקרב רופאי המשפחה באמצעות האגף לשעת חירום ולשכות הבריאות", אומרת שילינג, "בשל בעיות תקציביות צומצמו קורסים אלו לפריפריה בלבד". לטענת שילינג, למרות שאחריות לקיום קורסי החייאה אינה מוטלת על קופות החולים, עורכת קופ"ח כללית קורסים תקופתיים לרענון בקרב רופאי המשפחה במחוזות השונים. עם זאת, היא מציינת כי לפי נוהלי משרד הבריאות ההשתתפות בקורס ההחייאה אינה מותנית בשמירה על רשיון עיסוק ברפואה, וכן גם לא חל נוהל על חובת ריענון בנושא.
דנה לביא, דוברת קופ"ח לאומית, מוסרת כי הקופה קיימה לפני כשנה קורסי החייאה ועזרה ראשונה לכל רופאי הקופה הראשוניים.
אהובה ריף, יועצת התקשורת של קופ"ח מאוחדת, טוענת בתגובה כי כל הרופאים הראשוניים בסניפים נדרשים להשתתף בהשתלמות עזרה ראשונה. לדבריה של ריף, בשנתיים האחרונות נערכו 30 קורסים להחייאה ועזרה ראשונה לרופאי המשפחה של הקופה
לא בטוח לגבי ידיעותיך בתחום הרפואה הדחופה וההחייאה ?! קריאה של עוד מאמר לא תעזור... לרשותך מספר אופציות...
בהצלחה !!
עוד משהו טוב מבית Premergency